Kdo poškozuje brněnskou ZOO?

Nový vstup do ZOO od Arch.Design. Městská část Brno-Kníničky a Zelení namítají, že bude rušit okolní obyvatele. Z vizualizace je více než zřejmé, že návrh je vůči okolní zástavbě velmi citlivý.

Nový vstup do ZOO od Arch.Design. Městská část Brno-Kníničky a Zelení namítají, že bude rušit okolní obyvatele. Z vizualizace je více než zřejmé, že návrh je vůči okolní zástavbě velmi citlivý.

Jedním z nejpalčivějších problémů brněnské ZOO je katastrofální nedostatek parkovacích míst. To se projevuje nejvíce v jarních a letních měsících, kdy je zájem občanů o návštěvu ZOO největší. ZOO současně chybí komfortní nástupní prostor se službami.

Jediným smysluplným řešením je vybudování nového vstupu do ZOO s kapacitním parkovištěm. Město dlouhodobě připravovalo nový vstup do ZOO místo bývalého areálu VUT, na volném prostranství mezi ulicemi Ondrova a Rekreační v městské části Brno-Kníničky (odkaz do mapy na tuto lokalitu je zde).

Od roku 2009 má město Brno zpracovanou studii nového nástupního prostoru do ZOO s komfortním parkováním pro auta i autobusy a s kvalitním návštěvnickým servisem (zpracovala architektonická kancelář Arch.Design). Pro uskutečnění záměru nového vstupu do ZOO v tomto místě je však nezbytné projednat změnu územního plánu. Tato změna byla na stole dvakrát: v září 2010 a v září 2015. V obou případech však tuto změnu potopil osobně náměstek primátora Martin Ander (i v září 2010 byl náměstkem primátora). Dvakrát prosadil zamítnutí této změny a projekt nového vstupu do ZOO tím shodil ze stolu.

V červnu 2016 nechal náměstek Ander zpracovat alternativní návrh kancelář Chybík+Krištof. Náklonnost těchto pánů architektů k zeleným je veřejným tajemstvím. Architekti Chybík s Krištofem nový vstup vtěsnali na okraj ZOO při ul. Ondrově tak, že jejich řešení zasahuje expozici ledních medvědů.

Nedávno zajistil Magistrát zpracování multikriteriálního porovnání původního řešení nového vstupu do ZOO (od kanceláře Arch.Design; zpracováno v roce 2009 s aktualizací v roce 2016) a druhého řešení od architektů Chybíka a Krištofa. A ejhle! Výsledkem tohoto porovnání je potvrzení, že původní varianta od společnosti Arch.Design, které náměstek Ander dlouhodobě hází klacky pod nohy, je jednoznačně lepší.

Návrh kanceláře Chybík+Krištof vtěsnaný do úzkého prostoru mezi ulicí Ondrovou a samotnou zahradou. V místě je tak málo prostoru, že je třeba přemístit lední medvědy. Přitom toto řešení nepočítá s autobusy...

Návrh kanceláře Chybík+Krištof vtěsnaný do úzkého prostoru mezi ulicí Ondrovou a samotnou zahradou. V místě je tak málo prostoru, že je třeba přemístit lední medvědy. Přitom toto řešení nepočítá s autobusy…

Porovnání jasně ukazuje, že varianta od kanceláře Arch.Design je (bez nové expozice) levnější a předpokládá vybudování nové a atraktivní expozice Vodní svět. Umožňuje komfortní parkování pro auta i autobusy. Naproti tomu řešení od kanceláře Chybík+Krištof neumožňuje parkování autobusů, je dražší, museli by se kvůli němu stěhovat lední medvědi, přičemž není kam. Toto řešení by navíc překáželo dlouho uvažované možnosti lanové dráhy od nového vstupu na vrchol ZOO. Z multikriteriálního porovnání je zřejmé, že řešení architektů Chybíka a Krištofa je velmi nevýhodné.

Je skandální, že náměstek primátora Martin Ander opakovaně a dlouhodobě potápí mnohem lepší a výhodnější řešení, o které město dlouhodobě usiluje. Jak bude náměstek Ander postupovat teď, když se ukázalo, že řešení, kterému tolik uškodil, je levnější a výhodnější…?

Sečteno a podtrženo, dnes už mohla mít ZOO nový a komfortní vstup. Rodiče s malými dětmi by nemuseli v letních vedrech dlouze kroužit ulicemi kolem ZOO, obtěžovat tím tamní obyvatele a marně hledat místo k zaparkování. Jenže brněnští Zelení a jejich předseda a náměstek primátora Martin Ander řekli NE…

Témata našich článků: